HomePostari

Cum procedam cand preluam o firma care aplica regimul TVA la incasare ?

« Inapoi

Cum procedam cand preluam o firma care aplica regimul TVA la incasare ?

19-11-2015

Presupunem ca incepand cu 1 iul 2015 preluam o firma care aplica regimul TLI

:: In primul rand nu putem fi siguri ca s-a lucrat corect TLI pana acum. De cele mai multe ori nu s-a lucrat corect....
:: Prima actiune este sa introducem in fise analitice>>solduri initiale , toate facturile neachitate pentru conturile pe care se calculeaza TLI (401, 411, 404 , etc...), cu soldul ramas neachitat. Atentie , acest sold contine TVA 44287 si 44286 despre care Easycont nu este informat. Ca urmare , trebuie sa nu uitati la introducere , la sectiunea INFO pt TLI , sa bifati [  ]  TVA la incasare si   sa introduceti TVA continut in sold la rubrica TVA act (info) . Daca aveti facturi compuse din mai multe cote de TVA , introduceti actul separat pt fiecare sold per cota de TVA, cu acelasi tert, numar de act si data !
:: Apoi, verificati daca soldurile initiale din fise analitice sunt egale cu soldurile initiale din balanta lunii curente. Daca nu , ajustati soldurile corespunzator pana la egalitate, prin punctaj individual cu fiecare tert.
:: La final, verificati daca totalul sumelor pe 44286/44287 din fise analitice initiale, de la rubrica TVA act (info) sunt egale cu soldurile initiale din balanta. Daca nu sunt egale, trebuie sa corectati pana la egalitate, dupa ce ati aflat motivul clar pt aceste diferente.
De ex:
    -Daca s-a lucrat gresit cu 4427 in loc de 44287 in lunile anterioare la unele facturi , se va face o contare in alte acte de genul 4427-44287 cu sumele aferente.
   -Daca s-a lucrat corect dar nu s-a calculat corect TLI , atunci reglati diferentele cu un cont de cheltuieli sau venituri , in functie de caz.
   -etc...
   Nu uitati , dupa ce ati reglat aceste conturi , sa ajustati corespunzator si declaratia D300 , la regularizari sau unde se impune in functie de natura diferentelor constatate.

© Copyright 2007 Sasorysoft®©